Stellantis nedir?

İki büyük otomobil üreticisi FCA ve PSA gruplarının 50/50 ortaklıkla, 2021 yılının ilk çeyreğinde birleşerek oluşturacağı yeni otomotiv kartelinin ismidir.

Latince dilinde yıldızlarla parlamak manasına gelen “stello” kelime kökünden türetilen bu yeni isim, üç harfli grup adlarından çok daha sevimli. Hayli özenilmiş logoda da yıldızlara vurgu yapılmış. Yıldız seçimi manidar çünkü artık Avrupa markalarının birlikteliğine Amerikan Chrysler Group da dahil olmuş oluyor. ABD bayrağında 50 eyalet için 50 yıldız sayılırken bu logoda yıldız sayısı, şemsiye altındaki marka sayısına denk değil. Zira otomotivde yeni markaların model serisinden doğması yahut kapatılıp bitirilmesi sık sık gördüğümüz manzaradır. Saymadıysanız bile çok yıldız olduğu dikkatinizi çekmiştir…

FCAPSADSFASDSAD yerine seçilen Stellantis isminin çok daha havalı olduğu aşikâr.

FCA, Fiat-Chrysler Group; yani: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Comau, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep®, Lancia, Maserati, MOPAR, Ram, SRT ve Teksid demek. PSA ise Peugeot Société Anonyme; yani: Peugeot, Citroën, DS, Opel ve Vauxhall manasına geliyor. Peugeot A.Ş.’nin başlık sayısı gözünüze az gözükmesin; bilhassa Kuzey Afrika, İran ve Çin’de ortaklıkları çok fazla.

Stellantis kurulduğunda, (2020 bitince bildiğimiz dünya yok olmadıysa) ismi küresel satışlar nazara alındığında dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi olarak zikredilecek. Sıralamada Toyota, VW AG ve Renault-Nissan ortaklığı peşinden Hyundai-Kia’yı bir sıra geriye iteceği hesaplanıyor. İki şirket hâl-i hazırda zaten satış ölçeğinde 8. ve 9. sıradalar. Birbirlerinin farklı pazarlardaki hakimiyet ve prestij artılarından istifade edecek, kârlılığı artırma güdümünde hareket ederek teknoloji paylaşacaklar.

Yeni ortaklık hakkında, bünyesindeki markaları okuyunca elbette fikirleriniz oluşmuştur. Stellantis’in belki fikir babası, belki de güven veren asıl proje, 70’lerin sonuna uzanan Sevel. “Società Europea Veicoli Leggeri” yani Avrupa hafif ticari araç şirketi anlamına gelen tamlamanın kısaltması. Yıllardır ülkemizde de çok sevilen ticari araçlar Sevel S.p.A. üretimi.

1978’den beri çalışan orijinal Fiat-PSA ortaklığı.

Yakın geçmişe bakarsak; Fiat’ın GM ile ortaklığı aklımıza gelecektir. Keza Chrysler de Daimler (Mercedes) ile partnerdi. PSA, Ford ve BMW otomobillerine motor temin ederken Toyota ile birlikte süpermini ve hafif ticari modeller üretiyor, arada Mitsubishi’ye de göz kırparak ürün gamını zenginleştiriyordu. Mitsubishi deyip geçmeyin; Peugeot’ya haklarını sattıkları model, Daimler-Chrysler ile ortak geliştirdikleri platformda üretilmişti. Bu esnada GM-Fiat ortak yapımı Multijet dizel motorların (dönemin GM, artık PSA üyesi) Opel modellerinde zaten yıllardır kullanılmakta olduğunu da hatırlayalım…

Amca çocuğunuzla 10 yıl evli kalıp birlikte iki çocuk yaptıktan sonra dayınızdan kuzeninizle evlenerek bir çocuk daha yaptığınızı düşünün. Ve sonra sizin eski eşiniz, dayınızın diğer çocuğuyla evlenerek yeniden çocuk sahibi oluyor. İki eşinizin de sizden önceki beraberlikleri, bunlardan çocukları var. Yıllar geçip çocuklar büyüdüğünde maaile taşınılıp yerleşilen konağın adı “Stellantis Köşkü” olurdu…

Son 20 yılda yaşanan bu birleşme ve ayrılmaların meyvelerine hâlâ trafiğimizde rastlamak mümkün. Stellantis oluşumunun yeni çıkacak modellere etkisi, yeni yapılacak tasarımları nasıl etkileyeceği merakla beklenirken potansiyel yeni model tahminleri havada uçuşuyor. Gelin birlikte, ülkemizde de bulabileceğimiz model örnekleri üzerinden fikir jimnastiği yapalım:

Amerikan GM ile Fiat ortaklığı döneminde Combo, ilk başta Opel Corsa’nın kapalı kasa kamyonet uyarlamasıyken, kaputunun altında General Motors bünyesinden Japon Isuzu’nun 1.7 litre dizel motoruna Fiat ile ortak tasarım 1.3 Multijet dizel seçenek eklendi. Bir jenerasyon sonra Fiat Doblo’nun klonu olarak tamamen İtalyan gövde motorlarla üretimine devam edildi. Bu arada “rebadging” ile Opel yapılan Doblo’nun, Amerika kıtasında “Ram Promaster City” ismiyle satışına başlanmış, hala da makyajlı haliyle satışı devam etmektedir. Combo, son jenerasyonda İtalyan teknolojiden tamamen sıyrılarak PSA – Toyota ortak üretimi olarak geliştirilen tasarımda hayat buluyor. Opel Combo’yu bugün farklı pazarlarda “Toyota Proace City” ismiyle de bulmak mümkün. Güneşin doğduğu diyarlara dönüş…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close