Otomobillerde sürüş destek sistemleri yıllardır kullanılmakla beraber, çoğu insanın birden fazla markanın ürününü tecrübe etme şansı olmuyor. Kağıt üzerinde hepsi aynı iddialarla geliyorken pratikte test edebilmiş, yakın aralıklarla mukayese etmiş olarak hepsinin aynı keskinlikte çalışmadığını, daha fenası her zaman tutarlı olmayabildiklerini gözlemleme şansım oldu. Hele ki İstanbul’un trafik keşmekeşinde…

Bu sistemleri mukayese için deneysel olmaktan çıkarak bir standart ifade edilebilecek kadar çoğalmaları gerekti. Artık Euro NCAP bu sistemlerin de işleyişini test ederek puanlıyor. Yapılan ilk mukayeseli testte iki hafta süreyle sınanan Ford Kuga, içinde Tesla 3, Volvo V60 ve VW Passat’ın da bulunduğu “orta boy” araçlar grubunun birincisi oldu. Sürücü etkileşimi kategorisinde reklamlarda devleşen Tesla 3’ü geride bırakırken puanını ikiye katlamasıysa asıl dikkat çeken başarı olarak kayda geçti.

Ford’un Co-Pilot360 adını verdiği adaptif hız sabitleme sistemi, R2D2 gibi çalışarak trafik uyarı tabelalarını algılıyor, kör noktada araç olup olmadığını takip ediyor, şerit çizgilerini tanıyor, virajları görerek direksiyonu çeviriyor, 200km/s hıza kadar önündeki her tür araç ve yayaları algılayarak hızını uydurabiliyor hatta otomobili tamamen durdurabiliyor. Dur-kalk trafikteyse 3 saniyeye kadar olan beklemelerde sürücü müdahalesi gerekmeksizin kendi kendine kalkıp yola devam ediyor. Araba durduktan sonra öndeki araçları izleyerek tekrar gaza dokunmanıza gerek kalmadan!
Elbette bütün bunlar olurken, türünün en iyi örneğinde olmanıza rağmen direksiyon simidini bırakmamanız ve uyanık olmanız bekleniyor. Direksiyondan el çekildiğinde görsel ve sesli caydırıcı uyarı geliyor. Zira kanunen aracın mesuliyeti sürücü koltuğunda oturan kişiye ait.

Gerçek dünyada sürüş destek sistemlerinin işe yaradığı asıl senaryo direksiyon başında fenalaşmak, ani bilinç kaybı yaşanması halinde aracı etrafına ve taşıdıklarına zarar vermeden güvenle durdurabilmeleri.
Bu halde kronik rahatsızlığı bulunan insanlar için paha biçilmez kazanım demek olan sistemlerin sarhoşsanız ve taksiye binmek istemiyorsanız, uykusuz, yorgunsanız veya direksiyon başında araba sürmekten başka işle uğraşmak niyetiyle arabaya binmek istiyorsanız sizi kurtarmayacaklarının altını çizelim.